Paslanmaz dikişli borularda ilk mamulü, yarı mamul denilen paslanmaz rulo halindeki saclardır. Rulo halinde bulunan saclar dilme denilen işlemden geçirilerek istenilen ölçülerde bantların oluşması sağlanır. İşlenecek borunun çapına göre kesilen bantlar çeşitli kalıplar yardımı ile şekillendirilerek yuvarlak bir form kazanması sağlanır. Yuvarlak formu kazanmasının ardından boruların dikişli isminin almasın sağlayan kaynak işlemi yapılarak dikişli boru form olarak son halini alması sağlanır.
Form vermede son işlem olan kaynak işlemi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bu işlemler HF ve Tig kaynaktır.
HF kaynağı basıncın olmadığı hatlar için tercih edilen borularda kullanılan bir kaynak yöntemidir. Tig kaynağa göre çok daha hızlı olsa da dayanımı tig kaynağa göre oldukça zayıftır.
Tig kaynağı basıncın belli bir oranın üstünde olduğu hatlarda kullanılan kaynak tipidir. HF kaynağa göre işlem süresi oldukça uzun fakat neredeyse çekme boru kadar yüksek dayanıma sahiplerdir.
Paslanmaz borularda bir başka ayrımda yüzey türlerine göre yapılmaktadır. Sektörel olarak birçok farklı sektöre hitap eden dikişli boruların yüzeyleri de hitap ettikleri sektöre göre şekillenmektedir. Bu çeşitlenme 3 ana başlık ile incelemek mümkündür.
Görünümün önemli olmadığı kapalı sistemlerde ve makine şasesi gibi yerlerde kullanılan dikişli boru tipidir.
Yüzey olarak en çok tercih edilen paslanmaz çelik boru türüdür. Dekoratif amaçlarla kullanıldığı gibi birçok yerde endüstriyel amaçlar ile de kullanılmaktadır.
Dekoratif amaçlarla tercih edilen paslanmaz boru türüdür. Genellikle küpeştelerde, yat korkuluklarında ve dekoratif amaçla üretilen sehpa masa gibi dekoratif ürünlerde kullanılırlar.